Tuesday, June 17, 2008

#2 - Dilema Aku dan PTPTN

Aku bekas pelajar Multimedia University (MMU) dan ini kisah benar.

MMU universiti swasta. Belanja belajar mahal. Kursus dan program yang disediakan susah belaka. Tapi, aku tak aware semua tu. Umur aku baru 18 tahun. Bila surat tawaran sampai, keputusan tepat mesti dibuat dengan cepat dan tangkas. Bila difikirkan kembali, cepat dan tangkas tu memang, tapi tepat tu aku kurang pasti.

Segalanya bermula saat aku daftar dengan MMU. Aku hutang dengan PTPTN RM80,000.00. Sebab aku extend belajar setahun setengah, aku hutang pula dengan MMU RM17,000.00. Lain kali aku cerita kenapa aku extend.

Naik bukit, turun bukit, masuk hutan, keluar hutan, akhirnya aku graduate.

Sebab aku masih berhutang dengan MMU, masa aku convo, aku naik pentas dapat kotak kosong je. Sampai sekarang MMU masih 'pegang' scroll aku. Nasib baik MMU, kalau Along, dah lama tangan aku kena kerat.

Dulu aku ada motor cabuk buat modal untuk pergi kelas dan jalan-jalan keliling Melaka.
Tapi alhamdulillah sekarang aku dah bekerja.
Dapat kerja yang elok.
Gaji boleh tahan.
Dah boleh makan mewah.
Dah boleh pergi melancong.
Dah berkereta.
Dah berpasangan.

Tapi hutang apa cerita?

Aku bayar hutang MMU bulan-bulan ikut kadar kemampuan aku. Sebab? Aku nak scroll aku. Lagipun hutang MMU tiada paksaan, tiada cengkeram, tiada bunga dan seangkatan.

PTPTN lain pula cerita.

PTPTN aku bayar RM50.00 sebulan supaya tak kena saman. Dia boleh saman babe. Tapi lima puluh sebulan kalu, sampai bila nak langsai? Lepas 133 tahun habislah kot. Cucu aku boleh tolong sambung bayar nanti. Itu kalau kira guna kalkulator kita, tapi kalau guna formula PTPTN, hutang aku boleh bertambah sampai berkoyan-koyan. Tak habis-habis dia punya hutang. Ajaib. Ceti pun kalah. Along pun tak berani buat bisnes macam ni.

Inilah sebab-musabab yang menjadi punca orang marah.

PTPTN ni ada kos pentadbiran. Apa yang ditadbir mereka, aku kurang pasti. Kalau nak cerita pasal kepincangan servis PTPTN ni boleh buka post baru. Berjela-jela senarai dia. Jadi, caj 3% yang dikenakan sebagai kos pentadbiran ni, pada aku memang tak patut dan kejam.

Engkau orang mesti hairan, setakat tiga peratus pun orang nak kecoh. Bikin malu saja. Meh aku terang ajaib ke tak ajaib PTPTN ni. Lapan puluh ribu kalau dicaj tiga peratus setahun, jummlahnya dua ribu empat ratus. Kalau dua ribu empat ratus dibahagi dengan dua belas, sebulan dua ratus. Aku bayar lima puluh sebulan bersamaan enam ratus setahun. Caj dua ribu empat ratus; bayar enam ratus; baki caj seribu lapan ratus.

Jadinya, hutang aku daripada lapan puluh ribu akan meningkat tahun ke tahun sebab aku bayar kurang daripada kos pentadbiran.

Magis kan?

Orang pinjam duit nak buat belajar. Nak majukan negara. Nak penuhi tanggungjawab. Nak dapat kerja bagus-bagus. Nak sara mak ayah. Belajar itu kan satu ibadat. Tapi dia buat untung. Bikin semua orang rungut dan tensi.

Tapi aku selamba. Aku ada satu loophole.

Aku tandatangan perjanjian (agreement) berdarah dengan PTPTN ni, tahun 2000. Perjanjian orang lain yang sebelum-sebelum atau selepas-selepas, aku tak tahu. Ikut perjanjian, kalau aku mati, hutang aku kira halal. Penjamin aku pun ikut lepas sekali. Jadinya pergi jahanam sama itu PTPTN sebab kalu aku fikir banyak-banyak boleh naik gila kepala otak.

NOTA PANGLIPURLARA:
Usul kerajaan baru-baru ini hendak menurunkan kos pentadbiran sebanyak 50% sangat dinanti-nanti. Akan aku ikuti sandiwara semasa kerajaan melalui surat khabar tidak lama lagi. Siapa yang jadi hero, siapa yang jadi crook; atau hanya sembang kosong politik saja?

13 comments :

ami___ said...

tu semua sembang nak bagi orang putih mata sekejap! macam duit rebat 600 ni..

diorang ingat kita semua lahir dengan sudu emas dalam mulut? atau dapat kerja 8 koyan gaji tiap bulan..

huh benci.

schuhz m. said...

pening juga fikir tentang macam mana nak bayar duit ptptn nanti. mungkin boleh mengambil hutang itu sebagai motivasi untuk menjadi successful?

tapi interest tu tak tahan la.

Rhona said...

nasib baik I loan Mara. tak tahu bila nak bergerak jadi zero.

akai-x said...

\ami\ harap2 jangan la sembang je kali ni. kalau betul2 turun, untung pakcik.

\shuz\ tu la. interest tu mengalahkan interest loan kete.

\rhona\ untungnye you dapat loan mara.

pelesitkota said...

samber mer..
janji grad


minam4ever

Pherry Clucker said...

pelesitkota - siapa kau? naim ke? palancut aaa lu.

pipiyapong said...

wah..banyak betul lu hutang..gua pun nak pinjam ptptn laa bukak bisnes satu..

Aliya Azmi. said...

gila kan bila pikir balik ptptn ni?

takot lah guna duit!

pelesitkota said...

heh bukan naim mer
aku mamat fyp yg ko ajar php combo sehari suntuk smpi naik urat hijau kat kepala aku..

Pherry Clucker said...

\pipi\ gua ingatla, drp lu pinjam ptptn, lebih baik lu rompak bank.

\aliya\ guna tetap kena guna, tapi bab2 payment kene planning elok2

\pelesitkota\ kutel/peon/ebi. antara lu org bertiga siapa yg pelesit. wa saspek kutel. betol? tp skang wa dah tak php. wa bizi meh.

pelesitkota said...

salah jugak

gunakan talian hayat pertama,
hubungi rakan atau kekasih..

Pherry Clucker said...

\pelesitkota\ choih. pak wan ehh? ape cite? wa denga lu accident dulu. sori weh, wa tak dapat dtg. lu dah fully recover? dah boleh main paintball balik dah?

pelesitkota said...

yess.. alhamdulillah
fully recover dah.
bersilang gak la landasan ketapi atas kepala.
skang rambut pun dah pacak tgh ala2
pelesit2 kota yg lain.
lu pecite, dgr kencang kirikanan atasbawah..