Monday, August 2, 2010

#34 - Leukemia: Diagnosis [pt. I]

... sekitar 1 Mei hingga 15 Mei 2010

Salmi demam-sembuh-demam-sembuh tak henti-henti.
Demam, pergi klinik, ambil ubat, sembuh.
Ubat habis, demam, pergi klinik, ambil ubat, sembuh.
Terus-menerus begitu selama 2 minggu.

Dalam 2 minggu itu, dalam pada demam, selalu Salmi sakit gigi. Bila pergi ke kinik gigi, doktor gigi buat rawatan tampal gigi dan scaling gigi. Sakit gigi beransur sembuh. Selepas itu, pernah sekali, dalam 2 minggu itu juga, kaki Salmi bengkak macam terseliuh. Bila pergi klinik, doktor kata bukan terseliuh. Ada bisul atau jangkitan kuman katanya dekat kaki tu. Selepas makan ubat yang doktor beri, bengkak kaki tu terus sembuh. Tapi, demam masih demam.

Dalam 2 minggu itu sahaja, 6 kali kami pergi ke klinik.


... pada 16 Mei 2010 lewat malam

Kali terakhir kami pergi klinik, sebab Salmi demam. Doktor ambil darah Salmi untuk buat ujian darah. Katanya sebab dah selalu sangat demam. Itu pun selepas aku complaint ubat doktor macam tak berkesan. Bila keputusan ujian darah keluar doktor kata bilangan darah putih (white blood cell count) Salmi is off the chart. Sama ada bilangannya terlalu rendah atau bilangannya terlalu tinggi. Jadi, alat/mesin di klinik tu tak dapat nak baca jumlah sebenar bilangan darah putih Salmi. Doktor terus suruh pergi ke hospital untuk buat ujiah darah menyeluruh dan rawatan lanjut.

Malam itu hujan renyai-renyai. Kami berkereta ke hospital. Bila sampai hospital Salmi betul-betul dah demam panas dan sangat lemah. Terpaksa pimpin tangan bila berjalan. Berjalan pun tak boleh laju, perlahan-lahan je. Sampai di unit kecemasan hospital, orang sangat ramai. Riuh-rendah. Mungkin banyak accident sebab hujan. Tapi disebabkan kami ada surat doktor dari klinik, jadinya kami dapat keutamaan. Tak perlu ambil nombor giliran. Terus dapat masuk buat ujian darah.

Waktu itu lebih kurang pukul 11 malam. Jururawat dan doktor bertugas ambil darah Salmi untuk buat ujian darah. Doktor beritahu ujian darah biasanya ambil masa lebih-kurang 2 jam. Jadi dia suruh Salmi berehat di katil di hospital dan dia suruh aku balik rumah dahulu. Nanti kemudian bila dah ada keputusan dia akan telefon balik katanya. Kami pun ikut cakap doktor.

Sedang aku tidur-tidur ayam di rumah Salmi telefon aku dalam pukul 1 pagi dan beritahu aku jururawat dan doktor datang semula nak ambil darahnya lagi. Doktor kata nak buat ujian darah sekali lagi dan suruh dia sambung rehat lagi. Doktor pesan dalam 2 jam kemudian dia akan beritahu keputusan ujian darah tu. Aku dah syak sesuatu tapi aku fikir itu mungkin prosedur biasa.

Betul-betul lepas 2 jam dalam pukul 3 pagi Salmi telefon aku beritahu doktor suruh aku datang ke hospital segera. Ujian darah dah ada keputusan. Doktor hendak terangkan kepada kami yang Salmi sakit apa sebenarnya. Masa tu aku dah berdebar-debar dah. Tapi apa nak buat. Sebelum doktor cakap apa-apa aku tak boleh nak fikir macam-macam. Aku pun basuh muka lebih-kurang, terus aku pecut pergi hospital. Hujan masih renyai-renyai waktu aku drive ke hospital pagi tu.

Sampai di hospital, aku terus pergi ke katil Salmi. Dua tiga orang jururawat yang sedang buat kerja pandang-pandang aku semacam. Dari jauh aku dah nampak Salmi baring di katil. Aku tengok Salmi nampak lemah betul. Matanya bergenang air mata. Dia cuba tahan menangis atau baru lepas menangis. Aku tak pasti. Dia cuba senyum. Tapi tak menjadi. Waktu itu aku dah tahu, something is not right!

Doktor terus datang jumpa kami. Doktor kata keadaan Salmi sangat lemah dan dia ada berita yang tak berapa baik untuk kami. Doktor kata bilangan darah putih Salmi sangat tinggi. Manusia biasa selalunya ada 5 ribu hingga 11 ribu counts. Tapi bilangan darah putih Salmi waktu itu dah mencecah 95 ribu counts! Doktor kata mereka dah ulang ujian darah 2 kali untuk dapatkan kepastian.

Cuma ada 2 kemungkinan yang doktor boleh simpulkan daripada keputusan ujian darah tu. Salmi ada jangkitan kuman dalam badan ataupun lebih buruk lagi Salmi menghidap Leukemia. Tapi doktor tak boleh nak conclude banyak-banyak sebab katanya itu bukan expertise dia.

Aku dah sebak. Aku tengok Salmi pun dah menangis. Aku pegang tangan Salmi. Salmi genggam tangan aku lemah. Sejuk tagan dia.

Dia kata kalau ikut prosedur biasa, Salmi akan ditahan di wad malam itu juga. Esoknya doktor pakar akan datang untuk buat pemerikasaan penuh dan dari situ kita akan tahu apa penyakitnya yang sebenar. Tapi katanya hospital tu kurang doktor pakar terutamanya doktor pakar darah. Jadinya pemeriksaan dan rawatan seterusnya akan mengambil masa yang panjang. Boleh jadi seminggu hingga 2 minggu. Tapi kalau melihatkan keadaan Salmi waktu itu, dia memang dah tak boleh nak tunggu lama-lama.

Tiba-tiba doktor tu tarik tirai keliling katil Salmi. Dia tarik nafas dalam-dalam. Kemudian dia terus cakap:

"Both of you look like educated people. You are young and I can see that you were just got married. You have to understand that your wife could not wait any longer. If it is Leukemia that she is having, time is very crucial for her. She should receive immediate treatment. I guess for your case, I have to break protocol."

"To be honest, this hospital is not the place for her. I know which hospital has the most hematology expert in KL. You know, pakar hematology is pakar darah. It's Hospital Ampang. But unfortunately I could not recommend or refer her by myself to them because if I do so, they will put her in their waiting list. Your wife will lose a lot of time if that happen. She cannot be in the waiting list."

"If it is me, or it is my family member, I would leave this hospital now and walk in to Hospital Ampang emergency unit. I would ask and convince them to do the blood test again. I can assure you if your wife can produce the same result as she did here, which I believe she will, they will immediately admit her to their ward. They have their own quota and I know they would reserve a few beds  for their patients."

Aku, waktu itu, memang dah tak tahu nak buat apa-apa lagi. Otak aku memang dah tak boleh nak berfikir langsung. Terlalu banyak info yang aku kena digest dalam waktu yang singkat itu. Aku cuma boleh tanya doktor tu balik:

"What do you think doctor? What shoud I do? What should we do?"

Terus terang doktor tu cakap:

"If you stay, definitely your wife will be admitted to our ward. Starting tomorrow she will have to wait for our specialist to determine what is happening to her. But as I said to you earlier, we do not have enough specialists here, so this will cost your wife a lot of time. I suggest that you walk out this hospital now and go to Hospital Ampang immediately. They will take your wife. Only then she will be in good hands. Trust me."

"But before that you have to fill up this form saying that you understand your conditions and you on your own accord want to change hospital to get better treatment. I am sorry you have to sign it. It’s protocol."

Aku pun tak fikir banyak. Takde siapa aku boleh call untuk dapatkan info atau beri pandangan pagi-pagi buta tu. Aku terpaksa percaya je apa cakap doktor tu. Lagipun dia nampak ikhlas nak menolong. Salmi pun setuju ikut cakap doktor tu. Lepas aku siap isi borang semua aku papah Salmi berjalan keluar.

"Remember, please bring your wife to Ampang now. Do not wait. Do not delay. Please. And while you're there it is better if you do not mentione my name."

Sebelum kami keluar sempat lagi doktor tu pesan. Waktu tu aku rasa memang doktor tu kesian tengok kami dan dia betul-betul nak tolong kami.

Bila kami keluar, hujan masih renyai-renyai. Kami terus ke kereta. Sampai dekat kereta aku tengok Salmi masih menangis. Aku tahu, dia sedih. Aku tahu dia takut. Walau macam mana pun aku cuba tenangkan dia. Aku cakap kita masih belum tahu dia sakit apa sebenarnya. Doktor tadi cuma bagi hint dan wild guess je. Biar sampai ke Hospital Ampang dulu dan periksa darah semula. Tengok apa doktor sana cakap pula. Mana tahu semua ni adalah false alarm je. Tapi deep down sebenarnya aku pun takut juga. Sama-sama kami berdoa kepada Tuhan minta jauhkan dari segala penyakit dan kesusahan.

Dalam hujan renyai-renyai, jam lebih kurang pukul 3 setengah pagi, kami bergerak ke Hospital Ampang. Aku cakap pada Salmi:

"Bee, everything gonna be just fine. It's okay. Awak tidur dulu."

***bersambung...

11 comments :

Pipiyapong said...

semoga tabah, brader.

zan said...

dude, be strong. aku hanya mampu doa je untuk kesihatan isteri ko...

cretakano said...

Dear Naz & Ami, saya doakan kesejahteraan untuk kamu berdua, be strong ok.

Emmy/slaymenora

Rhona T. said...

Be strong. InsyaAllah Salmi will be okay. Ill pray for her.

m s v l a d said...

dear naz/ami luv,

xtau nak tulis ape, but i knw if anyone can do it, u guyz can.i knw apathy is easy,but being strong isn't.but u knw u r.

Mucho Love,
msvlad@amoy

sarahistheone said...

naz and ami, bersabarlah.

Skinny Yash said...

It's been a long time since ur last entry. Been waiting for this..and hope she can do it too as what we suggest to her the other day ;)

Ami, ur the strongest person I ever known! U make me appreciate every single thing in my life now!and thank God, u have Wak THonk as ur husband and he really prove what's he supposed to be!

Love u both!and I'll pray for ur speedy recovery ami! okay! ;)

▲▲▲ said...

this is heartwrenching!

i do think she will be mighty fine with you by her side :-)

ajjah said...

everything is gonna alright ami.

ameen

Pherry Clucker said...

Pipi,
Gua sentiasa tabah. Thanks brader.

Zan,
Semoga dia cepat sembuh.

Cretakano, Rhona, Msvlad, Sarah
Korang memang supportive all the way. Thanks for always be there for her. Doakan Ami ok.

Yash,
You and Amat have always been the concern one. Thanks for your support and wishes al along.

▲▲▲,
Indeed. I hope she does.

ajjah,
Amin. Thanks dear.

wd.bandages said...

keduanya PASTI tabah.

kirim salam pada dia.